(PantherMedia / Scanpix)
Jaga:     
Tervis

Mis juhtub, kui hooletu taimetoitluse tagajärjel tekib B12-vitamiini puudus? (2)

Palju on olnud viimasel ajal juttu taimetoitlusega teadmatuse või hooletuse tõttu sageli kaasnevast ohtlikust B12-vitamiini puudusest, mis võib lastele tekitada eluohtliku seisundi ning pöördumatuid tervisekahjustusi. Millist rolli aga B12-vitamiin meie elus täidab?

B12-vitamiini on vaja:

·         aminohapete normaalseks ainevahetuseks,

·         erinevate aneemiate ennetamiseks (nt erütrotsüütide valmimise protsessiks koos folaatidega),

·         närvikoe normaalseks arenemiseks.

B12-vitamiini puuduse tunnused võivad ilmneda alles 5–6 aasta pärast. Puudujääk võib esineda ebapiisava imendumise puhul ja taimetoitlastel. B12-vitamiini toodetakse mingil määral ka organismi mikrofloora poolt, selle omastumine organismis on küsitav. Samuti on teada vetikatest tehtud spirulina, mis sisaldab B12-vitamiini erinevaid vorme, mis kahjuks ei ole organismis aktiivsed.

Taimetoitlased, kes ei tarbi üldse loomse päritoluga toite, vajavad seetõttu B12-vitamiini toidulisandina. Mõned taimepõhised piimaasendajad (nt sojajook, kaerajook ja riisijook) võivad olla B12-vitamiiniga rikastatud ning olla seetõttu veganite menüüs olulisteks B12-vitamiini allikateks. B12-vitamiini puuduse kliinilised sümptomid kujunevad üldiselt välja alles pärast mitmeid aastaid kestnud puudulikku toitumuslikku tarbimist või vähenenud imendumist. B12-vitamiini piisav saamine on äärmiselt oluline normaalseks vereloomeks ja neuroloogiliseks talitluseks. Vitamiini puudus toob seljaaju, aju ning optilise ja perifeersete närvide mandumise tõttu kaasa makrotsüütilise, megaloblastilise aneemia ja/või neuroloogilised sümptomid.

Puudulikust toitumuslikust tarbimisest põhjustatud puudust võib täheldada üksnes neil täiskasvanutel, kes on olnud mitu aastat veganid ning ei ole tarvitanud B12-vitamiini sisaldavaid toidulisandeid või B12-vitamiiniga rikastatud toiduaineid. Samuti neist perekondadest pärit imikutel ja lastel, kelle perekondades niisugust toitumismustrit järgitakse. Kui selle vitamiini puudust organismis ei avastata õigeaegselt, võivad tagajärgedeks olla kestev vaimse tervise halvenemine ning halvatus. B12-vitamiini pidevat liigset tarbimist on seostatud eesnäärmevähi riski tõusuga.

Parimateks B12-vitamiini allikateks on maks, veiseliha, linnuliha, muna, kala, juust, sealiha, kana, piim, kohupiim, jogurt.

Soovitusliku päevase tarbimiskoguse 3 µg saab keskmiselt:

·         2 g hautatud veisemaksast,

·         40 g kuumtöödeldud lõhest,

·         100 g kuumtöödeldud veiselihast,

·         110 g kalkunist,

·         130g keedetud munadest,

·         140 g juustust,

·         550 g kohupiimast,

·         750 g piimast.

Allikas: Toitumine.ee

1 kommentaar

J
jüri  /   13:35, 2. mai 2017
kas tõesti 2 grammist maksast piisab???
K
kes teab  /   16:34, 2. mai 2017
maksas on varud, suurem kontsentratsioon.

Loe ka neid lugusid